Blikken in de wereld van een fantastisch verteller

Logboek Tormuide

De helden zijn door secretaresse Bes bij elkaar geroepen in de gildehal. Zij kreeg bezoek van Alaine, de baljuw. Alaine kreeg eerder die morgen bezoek van een dorpsgenoot, die liever anoniem blijft. Hij heeft een vraag over de exacte locatie van de erfgrens van zijn land, omdat hij aanspraak wil maken op een zaak die veel geld waard kan zijn. Het gaat dus niet om een illegaal gekapte appelboom, of iets van die aard.

  • Vooraf is onbekend hoeveel winst er is te boeken
  • De opdrachtgever kan geen onkostenvergoeding bieden
  • Normaliter is het tarief 10% voor de gildeleden en 5% voor het gilde
  • De opdrachtgever biedt 25% van de totale waarde (dus 20% voor de helden) als het ze lukt om hem informatie te geven waarop hij aanspraak kan maken op ‘de zaak’.

Wat ‘de zaak’ is, wilde de opdrachtgever niet vertellen, maar er bestaat een kans dat we over een aanzienlijke waarde praten

De helden hebben inmiddels enkele dagen gespendeerd in het Archief. Onderweg is het hen helaas een keer gebeurd dat de weg terug verdween. Ook vonden ze meerdere onheilspellende deuren. De eerste lieten ze links liggen, maar de tweede trok wel hun nieuwsgierigheid.

In een grote zaal stuitten de helden op een Ogerspin, die zich verborgen hield onder een groot tapijt. In het nest van de spin troffen de helden de elf Nobèll aan, die zich bij de groep aansloot. Niet tot ieders genoegen, overigens.

De volgende ruimte van belang bleek een ontledingstheater, waar ook een uitgang naar de materiële wereld aanwezig is. De helden hebben nog niet gevonden wat ze zoeken, dus ze zetten hun zoektocht nog voort. Uiteindelijk vinden de helden een kadastrale kaart van Tormuide. De helden gaan terug naar het ontledingstheater, en door de uitgang naar buiten.

Helaas komen ze op de archipel Eilenos terecht. Ze gaan terug, gebruiken het buitengewone boek, en komen vervolgens terecht in de boekhandel van Beverseind.