Dat is de kwestie. Ook onder schrijvers bestaan clichés. Een alom bekende is “schrijven is schrappen”, maar ook “less is more” hoor ik regelmatig, in allerlei contexten.
Niet om detaillistisch te doen – ik begrijp immers de bedoeling van de opmerkingen – maar ik heb de indruk dat ze nog wel eens worden gebruikt zoals bepaalde Nederlandse liedjesschrijvers de Vlag der Dichterlijke Vrijheid planten, of als een soort literaire alkahest (alchemisch universeel oplosmiddel, red.).
Schrijven is namelijk niet hetzelfde als schrappen. Schrijven is schrijven: het vastleggen van woorden. Schrappen is een onderdeel van een verhaal in elkaar zetten. Op diezelfde manier is minder niet altijd meer. Minder is minder.
Het is even gevaarlijk als de opmerking “je kunt het zo duur maken als je zelf wilt”. Klopt, maar je kunt het niet zo goedkoop maken als je zelf wilt. Je kunt niet oneindig blijven schrappen en verwachten dat je evenveel (of zelfs meer) overhoudt.
U, de lezer, vraagt zich nu misschien af “Roger, waarom dit gebazel? Als je een punt hebt, maak het alsjeblieft, dan kunnen we verder” – of iets wat van meer geduld getuigt.
Waarom ik dit aanhaal: je kunt als schrijver op een punt komen in je proces dat er passages zijn die zichzelf weigeren te schrijven. In mijn geval gaat het om momenten in de plot waarin er – bij nader inzien – niet zoveel boeiends valt te melden.
Nadenkend over dit obstakel liet ik mijn blik door mijn werkkamer dwalen. In mijn boekenkast staat een exemplaar van Wonderbaarlijke Verhalen uit het Duistere Geraniumwoud van collega Tais Teng. Het was dit keer niet zijn vaardigheid in het bedenken van lange titels die mij aansprak, maar de ongekunstelde bondigheid die zijn schrijfstijl regelmatig laat zien.
Wanneer iets niet noodzakelijkerwijs in groot detail hoeft te worden omschreven, wordt het in Tais’ verhalen vaak in één of twee zinnen eenvoudigweg genoemd als iets wat is gebeurd.
Soms vergeten we schijnbaar onbelangrijke dingen, zoals dat er ook aspecten van een verhaal zijn die we niet per definitie hoeven te vermelden, of op zijn minst niet in detail…
Geef een reactie